Afvallen door meer te eten. Kan dat?

Ja dat kan!
Het bewijs kreeg ik deze week weer. Een 40+Vrouw die ik sinds een tijdje begeleid, vertelde blij dat ze eindelijk was afgevallen. Ze kon het bijna niet geloven. “Ik heb maanden, zo niet jaren, heel weinig gegeten omdat ik bang was om zwaarder te worden. En het werkte alleen maar averechts. Nu eet ik meer en ik val af!”
Ik ben natuurlijk superblij voor haar, maar hoe kan het nu eigenlijk dat je kunt afvallen door meer te eten? Immers “elk pondje gaat toch door het mondje”?

Gascrisis

De huidige gascrisis is een goed voorbeeld om dit uit te leggen. Er is minder gas voorradig. We willen spaarzamer omspringen met het gas dat we hebben, dus zetten we de verwarming een graadje lager. We verbranden minder om langer met het beschikbare gas te kunnen doen. Het gas dat we hebben en niet verbruiken slaan we op voor gebruik in de winter.

Spaarstand

De schildklier zet je lichaam in de spaarstand
De schildklier zet je lichaam in de spaarstand

Ons lichaam doet eigenlijk precies hetzelfde. In ons lichaam zorgt de schildklier voor de stofwisseling, de verbranding. Wanneer je te weinig calorieën eet, oftewel te weinig energie binnenkrijgt, gaat er een waarschuwing naar je hersenen. “Help we worden op rantsoen gezet, rustig aan een beetje met de beschikbare energie!” Je hersenen geven vervolgens een boodschap af aan de schildklier om de stofwisseling te vertragen. Ons lichaam gaat in de spaarstand. Dit betekent dat je ook in rust minder calorieën verbrandt dan normaal. Hoe minder je verbrandt hoe langer je immers met de beschikbare energie doet.  Afvallen wordt zo wel heel ingewikkeld.

Opbouw van reserves

Na een dieet wanneer het ideale gewicht is bereikt, gaan de meesten onder ons weer gewoon eten. Dat is voor je lichaam fijn, er komt weer de vertrouwde hoeveelheid energie binnen. Je lichaam houdt nog wel even de spaarstand aan en slaat voor de zekerheid graag wat reserves op. Dit alles om je te beschermen tegen een eventuele volgende energiecrisis. Vandaar dat we na een streng dieet snel weer op ons oude gewicht zijn, plus vaak nog een extra kilootje erbij.

Wil je op je ideale gewicht komen en blijven? Dan is het niet simpelweg een kwestie van minder eten, maar van welke keuzes je maakt in je voeding. Gezonde Voeding, in combinatie met voldoende Beweging en een optimale Psyche, zorgt ervoor dat je je ideale gewicht kunt bereiken en behouden.

VoedingBewegingPsyche dus. Wil je meer weten? Kijk hier.