10 Tips om te zorgen dat je goede voornemens dit jaar wel slagen!
Hoe gaat het met jouw goede voornemens dit jaar?
De jaarlijkse goede voornemens staan met name bekend om het feit dat het meestal niet lukt om het vol te houden. In ieder geval niet langer dan 3 weken. De 3e maandag in januari oftewel deprimaandag schijnt de meest depressieve dag van het jaar te zijn. Het is tevens de dag dat de meesten onder ons beseffen dat het niet gelukt is het goede voornemen vol te houden. Helaas.
Hoe kun je er nu voor zorgen dat je voornemens wel slagen of in ieder geval een grote kans tot slagen maken?
In onderstaande wordt het voorbeeld gebruikt van het goede voornemen “meer te gaan bewegen” Uiteraard zijn de tips voor alle goede voornemens te gebruiken.
1. Formuleer je voornemen concreet
“Ik wil meer gaan bewegen” klinkt leuk, maar is te vaag. Duidelijker is: “Ik wil op maandag en donderdag gaan sporten. Op maandag ga ik ’s avonds direct na het werk fietsen. Ik ga dus op maandag van 18.00 uur tot 18.30 uur fietsen. Op donderdag ga ik ’s morgens voor het ontbijt slowrunnen. Ik ga dus op donderdag van 07.00 uur tot 07.15 uur slowrunnen”.
Wanneer je hieraan gewend bent, kun je de duur of de frequentie van het sporten verlengen. Een half uur tot 45 minuten is genoeg per activiteit.
2. Ben realistisch
Wanneer je niet gewend bent te bewegen of sporten is het niet handig om jezelf meteen een te strak schema op te leggen. De overgang van nooit sporten naar 4 x in de week sporten is te groot. Doe het kalm aan, bouw het rustig op dan houd je het langer vol.
Dus niet “Ik ga vanaf nu iedere dag na het eten een uur hardlopen”, maar liever, “Ik ga vanaf nu 1 x per week na het eten een wandeling van 30 minuten maken”. De afstand die je aflegt is niet interessant. Na verloop van tijd word je fitter en kun je vaker en langer gaan wandelen.
3. Weet wat je met je goede voornemen wilt bereiken
Veel mensen willen gaan sporten om een ‘strakker’ lichaam te krijgen. Het beeld dat ze in hun hoofd hebben is een goddelijk lijf dat alleen met zeer intensief en langdurig sporten te behalen valt! Wellicht niet helemaal realistisch? Met andere woorden wanneer je doel niet haalbaar is, werkt het uiteindelijk ontmoedigend en haak je af. Een reden om meer te gaan sporten kan bijvoorbeeld zijn dat je je goed en vitaal wilt voelen. Het mooie is dat je dit doel iedere keer na het sporten weer haalt. En dat kan stimuleren om door te gaan.
4. Ken en help jezelf
Als het goed is, kent niemand jou zo goed als jezelf. Zo weet ik van mezelf dat wanneer ik niet meteen ’s morgens ga sporten het er niet meer van gaat komen. Dus voor het naar bed gaan leg ik mijn spullen klaar, ik zet de wekker en trek mijn sportkleren direct na het opstaan aan en ga sporten voor het ontbijt. Mijn man wil eerst zijn ontbijt rustig eten en dan een uurtje later gaan sporten of hij sport ’s avonds na het eten. Daar gaat hij lekker op. Ik kan dat niet want ik heb tegen die tijd al te veel excuses bedacht waarom ik geen tijd meer heb om te gaan.
5. Plan een vast moment in
Wanneer jij op een vast moment van de week of de dag jouw goede voornemen inplant, help je jezelf het een gewoonte te maken. Dan wordt het goede voornemen net zo gewoon als het poetsen van je tanden.
6. Zet je activiteit in je (werk)agenda
Je werk is belangrijk, maar goed voor jezelf zorgen is net zo belangrijk. Het is daarom verstandig om deze afspraak met jezelf in je agenda te zetten. Inclusief herinnering. Zo weet je zeker dat je niet ‘per ongeluk’ een andere afspraak op het tijdstip van je activiteit plant.
7. Zoek een motiverend sportmaatje
Het kan helpen als je met een vriend(in) samen gaat sporten. Zorg wel dat je iemand uitzoekt die je motiveert. Dus niet die vriendin waarvan je weet dat ze vaak op het allerlaatste moment afzegt. De kans is groot dat jij dan ook niet meer gaat.
8. Eén goed voornemen per keer
“Gezonder gaan leven” is een goed voornemen, maar kan te breed zijn en te veel nieuwe gewoontes met zich meebrengen. Wanneer je die nieuwe gewoontes allemaal tegelijkertijd wilt invoeren wordt de kans van slagen kleiner. Kies één goed voornemen per keer uit. Leg de focus óf op gezonde voeding óf meer bewegen óf meer herstelmomenten voor jezelf inplannen. Wanneer de nieuwe gewoonte echt onderdeel is geworden van jouw routine ben je klaar voor je volgende stap.
9. Slechte gewoontes afleren
Hoewel ik Dry January een goed idee vind, gaat het volgens mij meer om het bewustzijn van hoeveel we drinken dan het niet meer drinken. Als jij minder alcohol drinken vol kunt houden met 2 glazen wijn per week, dan heb je vaak al veel gewonnen en blijft het makkelijker om vol te houden.
Wil jij niet meer snoepen? Wanneer je gewend bent veel suiker tot je te nemen in de vorm van bijvoorbeeld koekjes en/of chocolade, stop dan niet meteen volledig. Bouw het rustig af. En zorg dat je voldoende water drinkt. Zo voorkom je nare ontwenningsverschijnselen zoals bijvoorbeeld hoofdpijn.
10. Niet moeten maar willen
Het verschil tussen iets moeten of iets willen betekent voor mijn mindset een wereld van verschil. Ik zeg liever tegen mezelf “Ik wil nu gaan wandelen” in plaats van “Ik moet nu gaan wandelen”. Moeten ervaar ik als een verplichting. En daar gaat het volgens mij niet om. Je wílt je goede voornemen je eigen maken. Probeer het maar eens uit. Ik ben benieuwd naar je ervaringen.