8 Tips om niet aan te komen tijdens de feestdagen
Nog een paar dagen en het is alweer kerst. De tijd van gezelligheid, lichtjes en lekker eten en drinken.
Ik denk dan vaak terug aan hoe ik vroeger als kind met mijn familie de kerst vierde. Kerst stond volledig in het teken van eten. ’s Morgens een uitgebreid ontbijt, gevolgd door koffie met appeltaart, de hele dag chocolade kerstkransjes snoepen en vruchtenbowl eten/drinken. Met een volle buik aan het kerstdiner en toch nog de heerlijke chocolademousse van mijn moeder kunnen eten aan het eind.
Het was altijd lekker en gezellig. Maar het was natuurlijk veel te veel. Ik voelde me ’s avonds in bed vaak niet lekker omdat mijn lichaam al dat eten moest verwerken. Bizar.
Tegenwoordig neemt eten nog steeds een belangrijke rol in tijdens de kerst, maar ik let goed op wat er op tafel komt te staan.
Wil je weten waar ik rekening mee houd, lees dan de tips hieronder.
1. Zorg voor ruim aanbod van groenten en fruit en haal kleinere porties van de minder gezonde dingen in huis
Mijn man heeft graag een plakje van een kerststol met spijs bij het kerstontbijt. Heerlijk vond ik dat vroeger, zeker met een beetje boter erop en een plakje kaas. Nu ik me bewust ben van de hoeveelheid suiker die erin zit, eet ik het niet meer. Maar dat is mijn keuze en ik gun mijn man zijn plakje kerststol natuurlijk van harte. Ik koop dan wel een ministol in plaats van zo’n grote waar ze heel erg hun best voor moeten doen om die op te krijgen. Liever ‘wat was dat lekker, jammer dat het op is’ dan ‘het was best lekker, maar blij dat het op is’, of nog erger het uiteindelijk weg moeten gooien.
Ik zorg dat er voldoende plakjes komkommer, tomaat, paprika en sla op tafel staan. Lekker om je broodje mee aan te kleden of los te snoepen. Met het kerstontbijt komt er eigenlijk altijd roerei met gesnipperde zalm op tafel. En ik zorg voor een mooie schaal met vers gesneden fruit. De vezels en de eiwitten zorgen voor een langdurig goed gevuld gevoel. Zo zorg je dat je minder snel weer zin hebt in iets anders.
2. Drink voldoende water en kruidenthee
Per dag heb je gemiddeld 1,5 tot 2 liter vocht nodig. En met vocht bedoel ik water of kruidenthee. Je lichaam heeft dit vocht keihard nodig om te functioneren.
Wist je dat wanneer je denkt honger te hebben, dit vaak geen honger is, maar een sein van je lichaam dat het vocht nodig heeft? Zeker wanneer je niet lang geleden nog iets gegeten hebt, is het waarschijnlijk eerder dorst dan een teken dat je nog iets moeten eten. Drink een groot glas water wanneer je dat ‘hongergevoel’ hebt. Mocht je even later nog steeds dat hongergevoel hebben, kun je altijd nog iets eten.
3. Combineer alcohol met water
Alcohol is zo’n beetje de grootste dikmaker tijdens de feestdagen. Niet alleen door de suikers die in alcohol zitten, maar ook omdat je eetgedrag verandert en je meer gaat eten. Voor veel vrouwen is dit echter niet de tijd om de wijn te laten staan. Mocht je gezellig mee willen doen met je gezelschap en er toch op willen letten dat je niet te veel drinkt, dan is het slim om te zorgen voor een glas water naast je glas wijn.
Het heeft 2 voordelen: Alcohol onttrekt vocht aan je lichaam, dus wanneer je naast je wijntje ook water drinkt houd je je vochtgehalte op peil. Daarnaast drink je minder van je wijn wanneer je je slok wijn afwisselt met een slok water. Voel je je de volgende dag nog beter ook.
4. Laat je niet verleiden
Je maakt het jezelf een stuk makkelijker wanneer je geen chocolade of andere snoeperijen in de kamer neer zet. Het ziet er misschien gezellig uit, maar je maakt het jezelf wel erg lastig om niet te snoepen. De verleiding om tussendoor iets te pakken wordt groot. Wil je toch iets op tafel zetten, kies dan voor een mooi schaaltje met bijvoorbeeld snoeptomaatjes of knapperige radijsjes.
En ben jij iemand die toch die chocolade kransjes gaat pakken terwijl je het eigenlijk niet wilt, ook al liggen ze uit het zicht? Bescherm jezelf en haal ze niet in huis.
5. Sla je reguliere maaltijden niet over
Probeer ook met de feestdagen vast te houden aan je reguliere eetmomenten. Met eetmoment bedoel ik ontbijt, lunch en diner. Het is helaas niet slim om het ontbijt en de lunch over te slaan om de calorieën te sparen voor het diner. Grote kans dat je de hele dag trek hebt en wanneer je dan mag eten van jezelf je veel te veel gaat eten. Inclusief de hapjes vooraf, die je normaal gesproken misschien liever zou laten staan.
6. Niet alles hoeft op
Staan er meerdere gangen op het kerstmenu, geniet en proef dan van alles wat je voorgeschoteld krijgt. Weet dat je niet alles op hoeft te eten.
7. Beweeg, beweeg, beweeg
Het ziet er naar uit dat de kerstdagen koud worden met af en toe een bui. Zeer verleidelijk om bij het haardvuur te blijven zitten. Gelukkig kun je je op dit weer kleden. Pak de momenten tussen de buien door en ga lekker naar buiten voor een stevige wandeling. De beweging en de buitenlucht geven je weer heerlijke energie.
8. Geniet
Leuk al die bovenstaande tips. Maar geniet vooral van deze bijzondere dagen. Van snoepen met schuldgevoel is nog nooit iemand slanker geworden.