Het is de week van de overgang
Goed dat er steeds meer aandacht wordt besteed aan de overgang. Dat dat nodig is, merk ik wanneer ik aan vrouwen vraag wat de menopauze is. Vaak kijken ze me een beetje glazig aan.
Hoe komt het toch dat zoveel vrouwen zo weinig weten van die belangrijke fase in ons leven?
Ik weet nog goed dat ik, toen ik zwanger was, vroeg hoe ik weeën kon herkennen. Ik wist niet wat ik kon verwachten en ik was hier zenuwachtig over. Ik kreeg het mysterieuze antwoord “dat merk je wel zodra het zover is.” Wat een rot antwoord en zo niet helpend.
Het klopte wel, toen het zover was, herkende ik ze. Maar het had mij rust gegeven wanneer iemand zo aardig was geweest om mij te vertellen dat weeën hetzelfde voelen als heftige menstruatiepijn alleen dan erger. Natuurlijk had ik me niet verheugd op die pijn, maar onwetendheid is erger.
Enfin, daarom ben ik zo blij dat er steeds meer aandacht is voor de overgang. Dat deze levensfase van de vrouw waarin zij van de vruchtbare naar de onvruchtbare periode gaat, ontheven wordt van alle mysterie en onduidelijkheid. Hoe beter voorbereid op de overgang hoe beter je door de overgang kunt gaan. Want
Je kunt de overgang niet uitstellen. Je kunt wel de klachten helpen verminderen.
Even een paar cijfers op een rijtje:
De cijfers
- Bijna 2 miljoen vrouwen in Nederland zijn momenteel in de overgang.
- 80% van de vrouwen ervaart klachten tijdens de overgang.
- En ruim 30% zoveel dat het hun dagelijks leven beïnvloedt.
- Ruim de helft van de werknemers in de overgang ervaart hinder op het werk: Ze functioneren minder en hebben behoefte aan steun.
- Ruim 30% ervaart ongemakkelijke situaties op het werk door opvliegers, stemmingswisselingen of doorlekken.
- Ongeveer 2% heeft zoveel last van de overgang dat ze zich ziek melden.
Eerst maar eens helderheid verschaffen over de overgang en de menopauze. Want zijn het nou 2 woorden voor hetzelfde?De overgang is de levensfase van de vrouw waarbij zij van de vruchtbare naar de onvruchtbare periode gaat.
De 3 fasen van de overgang
De overgang bestaat uit 3 fasen:
- De perimenopauze
- De menopauze
- De postmenopauze
De menopauze is niets meer of minder dan de laatste menstruatie van de vrouw. En dat het de laatste menstruatie was, weet je een jaar later. Ben je namelijk een jaar niet meer ongesteld geweest, dan weet je dat dat de menopauze was.
De gemiddelde leeftijd dat de vrouw de menopauze bereikt is 51 jaar.
Die leeftijd is trouwens erfelijk bepaald.
Tijdens de overgang neemt de productie van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron af en gaan zij op zoek naar een nieuwe balans. Daar kan een heel aantal jaren duren en gepaard gaan met klachten.
De perimenopauze begint al vanaf je 35e. Er rijpen minder eicellen. Misschien merk je dat je menstruatie minder regelmatig wordt. Vaak ervaar je aan het begin van deze periode nog geen klachten. Dit kan veranderen. Denk aan stemmingswisselingen, slaapproblemen, PMS-klachten, zwaardere langdurige menstruaties, hoofdpijn, vermoeidheid en gewichtstoename. Dichter bij de menopauze en ook in de postmenopauze komen klachten voor als opvliegers, nachtzweten, soms gepaard met drukkend gevoel hoofd of borst, onrust, misselijkheid, hartkloppingen of kortademigheid, verminderd libido, vaginale droogheid, haaruitval, dunner wordend haar, blaasontstekingen. Ook kunnen er klachten voorkomen die te maken hebben met een tragere schildklierfunctie.
Wat een ellende!
De overgang en leefstijl
Gelukkig kun je zelf veel doen om de klachten zoveel mogelijk te beperken. Met gezonde voeding, voldoende beweging en stressbeperking kun je een stuk relaxter de overgang door. Fijn voor jou en je directe omgeving.
Wil jij meer weten? Neem dan contact met me op.