Diëten werkt niet voor de 40+Vrouw
“Vroeger hoefde ik, wanneer ik wilde afvallen, maar een paar weken minder te eten om weer op mijn gewenste gewicht te komen. Maar nu lukt het me niet meer om de overtollige kilo’s kwijt te raken. En ik let heel goed op wat ik eet! Hoe kan dat nou?”. Dit is wat ik onlangs een vrouw hoorde zeggen.
Veel 40+Vrouwen worstelen met hetzelfde probleem. De kilo’s te veel gaan er niet meer af, sterker nog, veel vaker komen er zelfs kilo’s bij. En diëten werkt niet voor de 40+Vrouw.
In dit artikel vertel ik waarom het voor een 40+Vrouw lastiger is om af te vallen of überhaupt op gewicht te blijven dan vroeger.
(Streng) diëten werkt niet
Wanneer je minder eet dan dat je verbruikt, verwacht je dat je gaat afvallen. Vaak is dat ook het geval, met voldoende volharding lukt het je ook. Maar lukt het ook om het bereikte gewenste gewicht te behouden? Hoe vaak heb jij een dieet gevolgd waarmee je lekker afviel, maar na het dieet diezelfde kilo’s toch langzaam weer terugkwamen? En, o horror, zelfs nog een paar kilo extra erbij. Al dat werk, al dat afzien, allemaal voor niets. Hoe kan dat nou eigenlijk? Wat doet dat strenge diëten met je lichaam?
De hypothalamus en de schildklier
Het wordt tijd om te vertellen over de schildklier en de hypothalamus. Je schildklier speelt een belangrijke rol bij het afvallen. Hij reguleert namelijk je stofwisseling. De schildklier wordt op zijn beurt weer aangestuurd door de hypothalamus. Dit is een klein onderdeel in je hersenen. Zo klein als de hypothalamus is, zo groot is zijn belang voor je welzijn. De hypothalamus stuurt namelijk je hormonen aan. Het reguleert je bloeddruk, lichaamstemperatuur, vochthuishouding, 24 uurs ritme, expressie van emoties en je voedselopname. Belangrijk dus.
De hypothalamus houdt van balans en niet van veranderingen. Bij iedere verandering in je lichaam of omgeving stuurt de hypothalamus de hormonen aan om de balans weer te herstellen.
En dat is precies wat er gebeurt wanneer jij een (streng) dieet gaat volgen. Wanneer jij in een korte tijd veel kilo’s verliest, schiet de hypothalamus in de stress. Jij bent misschien blij dat je bent afgevallen, de hypothalamus is dat zeker niet. Hij gaat er alles aan doen om de balans weer te herstellen èn je te wapenen tegen een volgend moment van grote schaarste. Bijvoorbeeld door de schildklier, en dus de stofwisseling, langzamer te laten werken. Je lichaam gaat in de spaarstand. Je gaat minder energie verbranden dan voor je aan je dieet begon. Het resultaat is dat je weer gaat aankomen. En om er zeker van te zijn dat jij er bij een volgend dieet wat langer tegen kunt, krijg je er nog een paar kilo’s bij.
Afvallen voor de 40+Vrouw
Bovenstaande is eigenlijk van toepassing voor iedereen. Maar waarom is het voor de 40+Vrouw moeilijker om af te vallen? Ook hier speelt de schildklier een belangrijke rol. Het is namelijk helaas zo dat met het ouder worden de schildklier gewoon trager gaat werken. Met dus die tragere stofwisseling als gevolg. En of dat niet al vervelend genoeg is, is daar ook nog de periode van de overgang. De geslachtshormonen oestrogeen en progesteron nemen af. En progesteron speelt ook een belangrijke rol voor een goede werking van de schildklier.
Dat verklaart dus waarom we op latere leeftijd wat kilootjes erbij krijgen. Wanneer je als reactie op de gewichtstoename gaat diëten, kan je de schildklier dus nog een extra zetje geven in de verkeerde richting.
Hoe kun je wel afvallen?
Als diëten niet werkt voor de 40+Vrouw, hoe kom je dan wel van die overtollige kilo’s af? Voor een goede verbranding is een goed evenwicht nodig. Deze bereik je met gezonde voeding, de juiste beweging en regelmatige herstelmomenten.
Bij de dame aan het begin van dit artikel kwam ik erachter dat ze inderdaad heel bewust bezig was met eten, maar helaas niet op de juiste manier. Ze at te weinig en bijna alleen maar groente. Ik ben een groot voorstander van groente eten, maar alleen sla eten is niet de bedoeling.
In plaats van minder te gaan eten, is het goed om te kijken wat je eet en hoe vaak. Is je maaltijd wel in balans? Krijg je voldoende koolhydraten, eiwitten en vetten binnen? Niet te veel van het een en te weinig van het ander?
Wat doe je aan beweging en hoe vaak? En hoe zit het met jouw stressgehalte? Ervaar je veel druk gedurende de dag?
Wanneer je de 3 pijlers Voeding, Beweging en Psyche in balans hebt, herstel je ook weer de balans van je weegschaal.