Overgang, opvliegers en koffie

Lokt koffie drinken tijdens de overgang opvliegers uit? Dit heb je misschien al vaker gehoord. Maar waarom is dat eigenlijk?

Koffie en overgang

Overgang en opvliegers

Een van de bekendste klachten tijdens de overgang zijn opvliegers.
Bij een opvlieger heb je last van een plotselinge warmteaanval: Je gezicht, nek en/of hals kunnen rood worden. Je kunt last hebben van hevig transpireren. De opvlieger kan gepaard gaan met hartkloppingen en een drukkend gevoel op de borst. Een opvlieger kan wel 30 seconden tot een paar minuten duren.

Tijdens de overgang neemt de productie van de geslachtshormonen oestrogeen en progesteron af en gaan zij op zoek naar een nieuwe balans. Bij opvliegers is er sprake van een lage hoeveelheid oestrogeen.
Door de hormonale veranderingen is de instelling van de lichaamstemperatuur ontregeld.
Normaal reageer je op een temperatuurschommeling van 0,4 graden. Bij een stijging ga je zweten, bij een daling krijg je kippenvel. Mensen met opvliegers staan strakker afgesteld en reageren al binnen een verandering van 0 tot 0,2 graden.

Overgang en opvliegers

De trigger is stress

De trigger is stress. Bij stress wordt adrenaline en cortisol aangemaakt. Adrenaline en cortisol verhogen de lichaamstemperatuur.
Stress is meer dan alleen maar druk zijn. Stress kan ook veroorzaakt worden door voeding. Een kopje koffie verhoogt de toename van adrenaline en cortisol met 30% gedurende 3 tot 6 uur.

Heb je last van opvliegers en drink je koffie? Dan is het waarschijnlijk raadzaam om te kijken naar de hoeveelheid koffie die je drinkt.
Drink jij geen koffie, ervaar je geen stress en heb je toch last van opvliegers? Dat kan natuurlijk. Het is goed om naar je leefstijl te kijken om te achterhalen wat bij jou de triggers zijn tot deze vervelende opvliegers.

Wil je meer weten over de overgang en hoe je je klachten kunt verminderen? Neem dan eens contact op met mij.

Photo by Clay Banks on Unsplash