Ben jij (weer) ziek tijdens de vakantie?

Ziek tijdens de vakantie

Herken je dat, heb je eindelijk even een paar dagen vrij, word je ziek. Vreselijk balen natuurlijk. Die vrije dagen besteed je liever niet in je bed. 
Maar wanneer je toch in je bed ligt uit te zieken, beantwoord de volgende vragen eens eerlijk: Hoe hard heb je gewerkt de afgelopen periode? Hoeveel tijd heb je daadwerkelijk voor jezelf vrij gemaakt? Is er ruimte voor ontspanning? Slaap je wel goed en voldoende? 

Stress en cortisol

Grote kans dat je inderdaad erg druk bent geweest. Je lichaam helpt je om door die stressvolle periode heen te komen door het hormoon cortisol aan te maken. Hierdoor ga je als een trein, je kunt je goed focussen op je werk en je verzet bergen. Cortisol heeft als bonus dat het een ontstekingsremmer is, dus je bent in zo’n periode ook niet ziek. Gelukkig maar, want daar heb je ook helemaal geen tijd voor.

En dan komt de vakantie, tijd voor ontspanning en leuke dingen doen. Stress neemt af, dus ook de hoeveelheid cortisol. Minder cortisol, minder ontstekingsremmer, dus meer ruimte voor ziekte. Helaas. Die kwaaltjes die je met cortisol hebt weten te onderdrukken, steken nu toch de kop op en vragen nu om jouw aandacht.

Nu kun je natuurlijk hier een grap over maken: ‘O dan kan ik maar beter geen vakantie nemen, want dan word ik ziek”. Maar dan neem je jezelf en je gezondheid niet echt serieus.
Slaap je wel goed? Heb je nog wel zin in seks? Heb je last van hoofdpijn? Het kan zelfs zijn dat je een te hoge bloeddruk hebt, zonder het in de gaten te hebben.
Word jij tijdens vakanties ziek, dan is dat een duidelijk teken dat er wat aan de hand is. Mijn advies zou zijn om uit te zoeken wat het is. 

Slaapstoornis

Vooral wanneer je merkt dat je slaap niet meer optimaal is, is het verstandig om hier serieus naar te gaan kijken. Het kan zijn dat je moeilijk in slaap komt, of juist vroeg wakker wordt en dan pas weer vlak voordat de wekker gaat in slaap valt. Of je hebt veel moeite met opstaan. 

’s Morgens behoort de hoeveelheid cortisol hoog te zijn, het zorgt dat je wakker wordt. ’s Avonds is de hoeveelheid cortisol laag, het geeft ruimte aan het hormoon melatonine dat ervoor zorgt dat je lekker gaat slapen. Bij een (langdurige) stressvolle periode wordt de aanmaak van cortisol verstoord en dat kan direct invloed hebben op je slaap. Een duidelijk teken dus dat er wat aan de hand is.

Tijd voor actie

Ons lichaam is namelijk niet gemaakt voor langdurige stress. Cortisol dus ook niet. Een gegeven moment wordt de aanmaak van cortisol minder of ons lichaam wordt er minder gevoelig voor en neemt de werking af. Dan kom je op het punt dat je niet meer goed met de stress kunt omgaan. Je voelt je moe, je slaapt nog steeds slechts en opstaan gaat steeds lastiger. Overdag heb je te weinig energie om de dingen te doen die je wilt of moet doen. Ook kan het zijn dat je dingen minder goed kunt onthouden, je wordt kortaf naar je omgeving, je voelt je misschien wel depressief en je krijgt lichamelijke klachten, denk aan allergieën of eczeem. In het ergste geval is er sprake van een burn-out. Je bent helemaal op.

Kom weer in balans met VoedingBewegingPsyche

Hoe kun je weer in balans komen?

  • Samen achterhalen we wat voor jou de stress veroorzaakt
  • Zorg goed voor jezelf middels gezonde voeding, voldoende beweging en regelmatige ontspanningsmomenten en een goede slaap

VoedingBewegingPsyche kan je helpen je balans weer te vinden en je zo weer gezond en vitaal te voelen.