Hoe de zomer jouw hormonen beïnvloedt 

 

Het lijkt alsof sommige hormonen het wat rustiger aan doen in de zomer. Sommige mogen juist meer aan de bak. En dat merk jij op de weegschaal!

 

Goed om hier rekening mee te houden.

Hieronder benoem ik een aantal hormonen die tijdens de zomer opvallen.

Bijvoorbeeld je schildklier

Zoals je waarschijnlijk weet, zorgt de schildklier voor je metabolisme, je verbranding.
Door de hogere temperaturen in de zomer (tja meestal dan) gaat je verbranding naar beneden. Je verbrandt zo minder energie.

En wat dacht je van cortisol?

Hopelijk heb jij net als veel anderen tijdens de zomer tijd voor vakantie. Tijd om te ontspannen. Ontspanning helpt je stressniveau dalen, en daarmee de cortisolhormonen in je bloed. Heel goed, want dat geeft je lijf de gelegenheid om te herstellen.

Helaas is vakantie voor veel mensen ook de tijd dat ze ziek worden. Juist omdat cortisol daalt. Cortisol zorgt er namelijk voor dat we ten tijde van stress door kunnen blijven gaan. Die deadline moet gehaald, dus voor ziek zijn is geen tijd. Daar is tijdens de vakantie wel ruimte voor.

Testosteron

Ook testosteron geven we tijdens de zomer vaak vrij af.
Met het mooie weer gaan we meer wandelen of fietsen. Stijgen de temperaturen verder dan gaan we juist minder bewegen. Ook de sportschool is in de zomer een stuk rustiger.

Oestrogeen en melatonine

Die lange zomeravonden zijn heerlijk. Ze beïnvloeden echter ook de hoeveelheid melatonine en oestrogeen. Met dat langere daglicht maakt je lichaam minder melatonine aan, dus vallen we moeilijker in slaap. Melatonine onderdrukt de aanmaak van oestrogeen. Dit kan leiden tot oestrogeendominantie. Dat kan er weer voor zorgen dat je sneller aankomt.

En wie mag er juist aan de bak deze zomer?

Er is 1 hormoon dat het in de zomer vaak juist drukker krijgt: Insuline.

Zomer dat betekent ijsjes, terrasjes met een drankje en snacks, barbecue met allerlei sausjes. Of, mijn eigen valkuil, cocktails. Al deze heerlijke zoetigheden zorgen ervoor dat insuline aan de bak mag om de suikers uit je bloed te halen. Het is de bedoeling dat de suikers worden opgeslagen in je lever en in je spieren. Een overschot aan suikers wordt in je vet opgeslagen.

Je begrijpt dat je hormonen tijdens de zomer behoorlijk van slag kunnen zijn.

Hoe help je je hormonen gezond de zomer door?
Blijf letten op je voeding, ontspan heerlijk en beweeg regelmatig.

Ik wens je een zalige zomer.

Wil jij weten wat ik voor jou kan betekenen om gezond van de zomer te genieten? Tijdens mijn gratis inzichtsessie 40+ voor een zomer zonder extra vakantiekilo’s geef ik je tips hoe jij optimaal kunt genieten van je zomer zonder extra vakantiekilo’s. 

 

 

 

 

Volg mij op

Vraag mijn gratis e-book aan: Fit & Fabulous na 40: Het geheim voor gezond afvallen en meer energie!

Dorianne van HeeswijkIk ben er voor vrouwen van boven de 40 die gezond oud willen worden.
Met mijn hulp neem jij een gezonde leefstijl aan, zodat jij energiek en fit de mooiste fase van jouw leven in gaat.