Moe van Moeten

Ik ben nu al meer dan een jaar bezig om het woord ‘moeten’ uit m’n vocabulaire te halen. Wat zei ik vaak dat ik iets moest: Ik moet naar m’n werk, ik moet deze mail nog sturen, ik moet boodschappen doen, ik moet iets eten, ik moet nu weg.
En hoewel het heel verstandig is dat ik al die dingen doe, moet het niet. Bovendien word ik moe van al dat moeten. Moeten is dwingend.

Moe van moeten

Weerstand

Je hebt het vast zelf al eens gemerkt. Hoe reageer jij wanneer iemand tegen jou zegt “je moet dat doen”? De kans is groot dat je geïrriteerd raakt. Hoezo moet ik dat? Ik moet helemaal niets!
Ook wanneer je tegen jezelf zegt dat je iets moet doen, gebeurt er onbewust hetzelfde. Je lichaam gaat in de weerstand. En bij hoge weerstand kost het meer energie om iets gedaan te krijgen en zo loopt de spanning op.

De wet van Ohm

De Duitse natuurkundige Ohm ontdekte in 1826 al de relatie tussen elektrische spanning, stroom en weerstand.
Van hem is de formule Spanning = Stroom x Weerstand.
Deze formule is ook in ons dagelijks leven toe te passen:
Spanning = Stress
Stroom = Stroom van het leven = gebeurtenis
Weerstand = Het innerlijk verzet tegen een gebeurtenis
Dan leest de wet van Ohm als volgt: Stress = Gebeurtenis x Innerlijk verzet

Hoe groter jouw innerlijk verzet hoe groter de stress die je ervaart. Wanneer je weet dat moeten zorgt voor weerstand is het handig om minder te moeten. Dat verlaagt de weerstand en dus de spanning.

Niet moeten maar willen

Vervang ‘moeten’ eens door ‘gaan’ of ‘willen’ of ‘mogen’: Ik mag naar m’n werk, ik wil deze mail nog sturen, ik ga boodschappen doen, ik wil iets eten, ik wil nu weg. En in plaats van, “die film moet je echt zien, die is zo goed”, kun je zeggen “die film is zo goed, ik kan je aanraden hem te gaan zien”. Je bedoelt hetzelfde. Maar voel je het verschil?
Probeer het maar eens. Merk je meteen hoe vaak je iets moet van jezelf.

En ik? Ik ben nog steeds aan het oefenen met geen moeten zeggen. Het is lastig, maar ik wil het graag!

Wil je weten hoe jij je vermoeidheid kunt verminderen? Kijk op VoedingBewegingPsyche.nl