Je kunt al ziek worden van Corona zonder het te hebben.

Slaapproblemen zijn dan de boosdoener.

Afgelopen zaterdag ging ik op tijd de stad in om het laatste Sinterklaascadeau te kopen. Helemaal verantwoord in een winkel voor tweedehands spullen. Er was nog helemaal niemand in de winkel dus ik kon rustig iets moois uitzoeken. Geslaagd en zeer tevreden met mezelf liep ik weer naar buiten. Daar zag ik een mooie jonge vrouw uitgebreid gapend over straat lopen. Waarschijnlijk keek ik haar iets te veel aan, want ze voelde zich geroepen uit te leggen waarom ze zo liep te gapen. Ze was al vroeg wakker. Normaal gesproken begin ik niet snel een gesprek met een vreemde op straat, maar het was rustig en ik was ook wel nieuwsgierig. Hoe vroeg is vroeg? Al om 4 uur. Dat is inderdaad vroeg. Vanuit m’n eigen beleving dacht ik dat een klein kind hier de oorzaak van kon zijn. Gelukkig vroeg ik door in plaats van met m’n aanname mijn eigen verhaal te bedenken. Ze is 33 jaar, woont alleen en heeft geen kinderen. Voorheen had ze nooit slaapproblemen, maar nu sinds Corona slaapt ze slecht. Ze komt moeilijk in slaap en is vroeg wakker. Slaapt niet meer dan 4 uur per nacht. En dat dus al meer dan een jaar!

Het slaapgebrek beïnvloedt niet haar humeur. Wel is ze de hele tijd moe en voelt ze zich niet zoals een jonge vrouw zich zou moeten voelen.

Ze ervaart spanning door al het gedoe rondom Corona, de angst, de nieuwsberichten en de uitzichtloze onzekerheid.

Stress en slaap gaan niet samen

Stress kan onze slaap negatief beïnvloeden. Bij stress wordt het hormoon cortisol aangemaakt. Cortisol zorgt ervoor dat we met spanning kunnen omgaan, het maakt ons alert. En dat is fantastisch bij kortdurende spanning. Ons lichaam is echter niet gemaakt voor langdurige spanning, dan raakt onze hormoonhuishouding ontregeld. 

Bovendien belemmert cortisol de aanmaak van het hormoon melatonine en dat hebben we nodig om lekker te slapen.

Een goede slaap hebben we nodig om te herstellen van de dag. Wanneer we niet goed herstellen, is de kans dat we ziek worden groter.

Slaap
Stress en slaap gaan niet samen

Slaapproblemen zijn een signaal van je lichaam dat er iets aan de hand is, dat je uit balans bent.

Het is belangrijk om dit signaal serieus te nemen en er achter te komen waarom je niet goed slaapt.

Met gezonde voeding, voldoende beweging en optimale psyche kun je je slaap bevorderen.