Verlaagd libido tijdens de overgang

Lieveheersbeestjes

“De overgang kan relaties stuk maken”.
Wow dat is nogal een uitspraak.
Toch ook weer niet als je je bedenkt dat veel vrouwen sneller emotioneel reageren, minder energie hebben en een sterk verlaagd libido hebben tijdens de overgang. Er zijn helaas partners die die ‘droge heks’ naast zich niet meer herkennen en maken dat ze weg komen. Of ze gaan vreemd.

Je bent natuurlijk geen droge heks, toch herken jij jezelf misschien ook niet meer in deze fase van je leven.
Wanneer je als vrouw niet doorhebt dat dit wel eens de gevolgen kunnen zijn van de overgang, dan ga je aan jezelf twijfelen. Zegt de huisarts dan ook nog “doet u het maar een beetje rustiger aan mevrouw”, dan helpt dat niet.

Nog veel onbekend over de overgang

Ik merk in mijn praktijk dat er helaas nog veel vrouwen zijn die niet goed weten wat de overgang is en wat de eventuele gevolgen kunnen zijn. (Eventueel, want gelukkig ervaren veel vrouwen niet tot nauwelijks klachten van de overgang.)
Meer over de overgang algemeen lees je hier

Waarom heeft een vrouw een verminderd libido tijdens de overgang?

De overgang is zo’n beetje de meest hectische periode in het leven van een vrouw. Je zit op het hoogtepunt van je carrière, je hebt de zorg voor je kinderen en (schoon)ouders. Vaak ben je, ondanks de emancipatie, op de een of andere manier toch verantwoordelijk voor het huishouden en het koken. Je hebt een drukke sociale agenda. Dan ben je blij wanneer je ’s avonds eindelijk je bed in kunt. Om te slapen wel te verstaan.
Als dat al lukt. Veel vrouwen in de overgang slapen minder goed, worden vaker wakker, al dan niet veroorzaakt door opvliegers. Waardoor je niet uitgerust aan de volgende dag begint.  

Zo’n druk leven en weinig slapen zorgt voor langdurige stress.
En je lichaam ziet stress als gevaar dat als eerste aangepakt wordt. Het brein is niet geïnteresseerd in seks voordat de stress is aangepakt, en jij dus ook niet.

Oestrogeen en progesteron

Daarnaast spelen de 2 geslachtshormonen oestrogeen en progesteron een belangrijke rol. Eén van de functies van oestrogeen is dat het je libido verhoogt. Tijdens je vruchtbare periode neemt oestrogeen daarom toe in de eerste helft van je cyclus tot de eisprong. Een natuurlijke stimulans tot seks. Na de eisprong en eventuele bevruchting neemt oestrogeen weer af.
Tijdens de overgang maakt je lichaam minder oestrogeen en progesteron aan.
Minder oestrogeen kan ook leiden tot vaginale droogheid. Dan kan vrijen pijn doen. En dat stimuleert al helemaal niet.

Progesteron en PMS

Dat progesteron afneemt, kun je merken aan PMS-klachten, zoals stemmingswisselingen van prikkelbaarheid tot aan zwaarmoedigheid, vermoeidheid, gebrek aan energie, pijnlijke borsten, migraine, opgeblazen gevoel, obstipatie en/of vocht vasthouden in je enkels of polsen. Ook merk je een verandering in je menstruatie, misschien heb je last van heviger en langer bloedverlies.

Als je dit zo leest begrijp je jezelf misschien beter. En snap je wellicht beter waarom je je partner nog steeds lief en aantrekkelijk vindt, en toch minder zin in hem/haar hebt.

Communicatie tijdens de overgang

In deze periode van de overgang is het belangrijk dat je een begripvolle partner naast je hebt. Begrip creëer je door goede communicatie. Praat met elkaar en vertel wat het met jou doet en wat je nodig hebt. Zo kun je veel conflicten vermijden. En ook, neem de tijd voor elkaar.

Daarnaast kun je gelukkig zelf veel doen om je klachten te verminderen: Zorg voor gezonde voeding, voldoende beweging en een optimale psyche.
De overgang is de tijd om goed voor jezelf te zorgen.

Wil je hier meer over weten? Kun je hier wel hulp bij gebruiken?
Neem contact met me op.

Photo by Rob on Unsplash