Waarom water drinken belangrijk is en meer dan 5 tips om meer water te drinken.

Het advies is om per dag 7 grote glazen vocht te drinken, ongeveer 2 liter. Van mijn cliënten die in mijn praktijk komen, hoor ik echter dat zij dat bij lange na niet halen. Het eerste dat ze dan ook bij mij leren is water te drinken.

Maar waarom is water drinken belangrijk en hoe lukt het je om die 2 liter vocht binnen te krijgen?

Wat is het belang van voldoende vocht drinken?

Misschien heb jij geen dorst, maar je lichaam heeft dat wel.
Ons lichaam bestaat voor meer dan de helft uit water. Ons darmstelsel alleen al gebruikt 7 liter water per dag! Zo kan voldoende water drinken onder meer obstipatie voorkomen. 

Water drinken geeft energie. 
We kunnen 30 dagen zonder eten, maar slechts 3 dagen zonder vocht.

Water drinken is goed voor je huid en helpt een slechte adem te voorkomen.
Water voedt niet alleen het lichaam, het helpt ook met de transport en afvoer van afvalstoffen. Water reinigt dus het lichaam.
Heb je last van acne, eczeem of een slechte geur? Let dan extra op je vochtinname.

Water drinken helpt bij afvallen en stoppen met koffie of roken.
Wanneer je wilt afvallen of je gaat minder koffiedrinken of minder roken, kan je lichaam gaan tegensputteren. En dit kan zich uiten in vermoeidheid of hoofdpijn of eczeem. Wanneer je zorgt voor voldoende vocht (en beweging) kun je deze reactie dus helpen voorkomen.

Wat wordt er verstaan onder vocht?

Vocht is water en kruidenthee. Koffie en zwarte en groene thee bevatten cafeïne en vallen dus niet onder de 2 liter vocht (helaas).

Voor kruidenthee denk aan bijvoorbeeld verse muntthee, verse gemberthee, verveine, kamille, tijm etc. Kruidenthee heeft ook nog eens allerlei geneeskrachtige eigenschappen. Dus wissel de kruiden af, dan krijg je niet snel te veel van iets binnen.

Prima nu weten we waarom water drinken goed is voor onze gezondheid, maar hoe zorgen we nu dat we het ook drinken?

Tips om meer water te drinken

Zo wordt water drinken wel heel aantrekkelijk
 1. Drink liever 1 of 2 grote glazen water direct achter elkaar dan iedere keer een slokje. Dat is voor je lichaam minder vermoeiend. En dan heb je het maar binnen ook. Wanneer je niet gewend bent om een glas water in 1 keer leeg te drinken, is het een goed idee om dit rustig op te bouwen.
 2. Zorg dat je water bij de hand hebt. Neem voor onderweg of op kantoor een gevulde waterfles mee.
 3. Dubbele consumptie: Drink een glas water naast je kopje koffie/thee. Daar zal je tandarts ook blij mee zijn, want water drinken na koffie of thee helpt de aanslag op je tanden te voorkomen.
 4. Vind je de smaak van water saai of niet lekker? Voeg bijvoorbeeld een schijfje biologische citroen of een blaadje munt toe voor een smaakje. Wanneer je een mooie waterkan op tafel zet met een paar schijfjes citroen en een takje verse munt oogt het ook nog eens feestelijk. En je krijgt nog extra vitamine C van de citroen binnen ook!
 5. Creëer een routine voor jezelf. Deze tips kunnen helpen:
  • Wanneer je bij het opstaan naar de badkamer loopt, neem dan direct een groot glas water. ’s Nachts verlies je veel vocht, dus het is prettig om je vocht direct aan te vullen.
  • Vul aan wat je loost. Oftewel, drink een groot glas water leeg nadat je hebt geplast. Zo blijft je vochthuishouding lekker op gang.
  • Zet een alarm of herinnering in je telefoon. Zo word je eraan herinnert dat het weer tijd is voor een glas water. Je leert je lichaam om op die tijdstippen water te drinken. Idealiter drink je op die tijdstippen 1 tot 2 grote glazen water.