De overgang begint eerder dan veel vrouwen denken.

Overgang

De overgang? Dat is toch dat je opvliegers krijgt? Dat gebeurt toch pas wanneer je 50 bent of zo?
Ach dat duurt voor mij nog zo lang.
Nou nee dus! De veranderingen die gepaard gaan met de overgang kunnen al vanaf je 35e optreden. Dat wil niet zeggen dat je er dan al iets van merkt. Toch is het verstandig om je ruim van tevoren goed voor te bereiden. Ook hier geldt namelijk: Een goede voorbereiding is het halve werk.

Even wat cijfers

80% van de vrouwen in de leeftijd tussen 35 en 60 jaar heeft last van overgangsklachten. Waarvan ruim de helft aangeeft dat de overgang hun werk beïnvloedt. Bijna 35% van het ziekteverzuim van vrouwen is overgang gerelateerd. Dat is dus gewoon meer dan 1 op de 3 vrouwen.

Hoe komt dat?

De vrouwelijke geslachtshormonen nemen tijdens de overgang af en dat kan leiden tot vervelende fysieke en emotionele klachten. Klachten die je dagelijkse leven negatief kunnen beïnvloeden. Opvliegers is slechts één voorbeeld van die klachten. Gelukkig wordt steeds duidelijker dat met een gezonde leefstijl je deze klachten kunt verminderen.

Wat is het nou, overgang of menopauze?

Voor de duidelijkheid: De overgang is de periode waarin de vruchtbare fase van de vrouw wordt afgesloten. Deze periode bestaat uit 3 fasen:
De perimenopauze, de menopauze gevolgd door de postmenopauze.

De menopauze is dus een fase tijdens de overgang. De menopauze is de dag van je laatste menstruatie. Wanneer je (meer dan) een jaar lang niet hebt gemenstrueerd, kun je zeggen dat de dag van je laatste menstruatie je menopauze was. Je bent niet meer vruchtbaar, je eicellen zijn op. De gemiddelde leeftijd dat vrouwen de menopauze bereiken is 51 jaar.
Overgangsklachten tijdens de perimenopauze kunnen wel 6 jaar of meer aanhouden. Ook in de postmenopauze kunnen de klachten nog eens 6 of meer jaar aanhouden. Klachten kunnen dus wel 12 jaar of meer aanhouden.

Gezonde leefstijl

Genoeg reden dus om de regie in eigen hand te nemen en een gezonde leefstijl te omarmen. Maar wat is een gezonde leefstijl? Dat is meer dan gezonde Voeding alleen. Het betekent ook regelmatige Beweging. En aangezien stress en overgang niet samengaan, ook een optimale Psyche. Dat klinkt misschien heel veel, maar je verandert je leefstijl in kleine stappen. Pak niet alles in één keer aan. Met kleine stappen kom je er ook en dan blijft het leuk.

Wil jij sterk door de overgang, maar weet je niet waar te beginnen? Of zit je er al midden in en heb je klachten?
VoedingBewegingPsyche helpt.

Wereld Menopauzedag

Dinsdag 18 oktober 2022 is het Wereld Menopauzedag.
Wanneer jij op of voor 18 oktober 2022 een intakegesprek boekt, biedt VoedingBewegingPsyche 50% korting op het intakegesprek met hormoonanalyse. Meer informatie vind je hier.