6 Tips om je vakantiekilo’s kwijt te raken

Vakantiekilo's kwijt raken
Extra bagage van de vakantie?

O wat heb ik genoten van de vakantie. Heerlijk uitgerust, mijn hoofd lekker leeg en mijn boeken uit. Maar wat jammer dat ik extra bagage heb meegenomen naar huis. Nee, niet in mijn koffer, maar aan mijn lijf. Toch te vaak, “ja doe maar, het is immers vakantie” gezegd. JA tegen dat soepele wijntje, JA tegen die verrukkelijke cocktail, JA tegen de lokale zoete lekkernij. Tijdens de vakantie heb ik veel gewandeld, veel gezwommen, regelmatig yoga gedaan. Maar als puntje bij paaltje komt toch minder bewogen dan normaal. En wel degelijk meer gegeten en gedronken. Tijd om de vakantiekilo’s weer kwijt te raken. Het is weer tijd om JA te zeggen tegen gezonde Voeding, regelmatige Beweging en te blijven letten op een optimale Psyche. Hoe ga ik dat doen? Met onderstaande 6 tips.

1. Gewone patroon weer oppikken

Tijdens de vakantie is je eet-en beweegpatroon anders dan thuis. Wanneer je je oude patroon weer oppikt, kan het zo maar zijn dat je snel weer op je oude gewicht komt. Ga alsjeblieft niet heel weinig eten om af te vallen. Dat werkt uiteindelijk averechts. Meer hierover in een eerdere blog van mij.

2. Water drinken

De extra kilo’s na een vakantie hoeven niet een probleem te zijn. Waarschijnlijk houdt je lichaam vocht vast, vooral wanneer je in een warm land op vakantie bent. Vaak merk je dat wanneer je weer thuis bent de eerste kilo er na een dag alweer af is. Dat was vocht.
Wanneer je voldoende water drinkt, hoeft je lichaam geen reserve op te slaan. Drink 1,5 / 2 liter vocht in de vorm van water of kruidenthee per dag.
Meer over waarom water drinken zo belangrijk is

3. Alcoholvrij

Het advies is om niet meer dan 2 alcoholische consumpties per week te drinken.
Wanneer je geen alcohol drinkt, is er meer ruimte voor je lichaam om vet af te breken. Daarnaast slaap je beter en efficiënter en voel je je fitter en alerter.
Wil je toch die vakantiesfeer vasthouden en lukt dat niet met een lekker fris glas water naast je maaltijd? Pimp dan je waterglas eens op met vers fruit en verse kruiden. Of maak een heerlijke ice-tea cocktail.

4. Bewegen, bewegen, bewegen

Regelmatig bewegen helpt niet alleen bij het afvallen, het zorgt voor een betere doorbloeding van je lichaam en je hersenen. Het maakt je soepeler en sterker, en het helpt je weerstand te verhogen. Samen met voldoende vocht helpt het ook je afvalstoffen via je lymfen uit je lichaam te verdrijven. Heb je nog meer redenen nodig om te gaan bewegen? Regelmatig bewegen geeft energie en maakt dat je je gelukkiger voelt.
Ga dus lekker wandelen en fietsen en doe regelmatig spierversterkende oefeningen.

Een ideale vorm van bewegen of sporten is slowrun. Een heerlijk ontspannende manier van inspanning. Je kunt meedoen in een van mijn groepslessen. Hierin combineer ik powerwalken en slowrunnen met spierversterkende oefeningen en yogaoefeningen. Zo verbrand je je vet, bouw je je conditie op, en maak je je lijf en spieren sterker. Er is een groep voor beginners en een voor gevorderden. Meer informatie over slowrun

5. Geen tussendoortjes

In de vakantie zijn we langer met eten en drinken bezig dan normaal. Lange lunches, uitgebreide barbecues en tussendoor regelmatig een koffie met iets erbij, en voor je het weet is het alweer tijd voor een borrel met een snack.

Wanneer je maaltijd voldoende koolhydraten, vezels, eiwitten en vetten bevat, zijn 3 maaltijden per dag voldoende. Je hebt dan geen behoefte aan een tussendoortje. Dit geeft je lichaam rust tussen de maaltijden. En jij hoeft in je hoofd niet de hele tijd met eten bezig te zijn. Dat is ook wel relaxed.

6. Geen stress

Probeer die vakantie vibe vast te houden. En ga alsjeblieft niet stressen over het afvallen. Stress werkt alleen maar averechts. Stress verstoort namelijk je hormoonbalans. En pas wanneer je hormonen in balans zijn, kun je op je eigen gewicht komen.

Wil je graag afvallen, maar lukt het niet in je eentje? Wil je meer adviezen en begeleiding? Ik help je graag. Meer informatie over een-op-een begeleiding

Photo by Fuu J on Unsplash